Hisszük, hogy az olaszrizling az egyik legkifejezőbb fajta. Nem tolakodó, letisztult íz és illat világa teret enged a borvidék sokszínűségének. Borászatunk elmúlt 10 éve alatt folyamatosan kerestük azt a borkészítési eljárást, amivel a leglátványosabban mutathatjuk meg a fajtán keresztül területeink különlegességeit. Úgy érezzük, a 2021-es évjárattal kerültünk a legközelebb ehhez a célunkhoz.
A szüret két településen - Balatonfüreden és Balatonszőlősön zajlik, teljesen szimultán. A bor minimum 6 hónapon keresztül kap kétharmad rész tartályos, egyharmad rész hordós érlelést, majd a palackozás is egy időben történik - ez a második évjárat, aminél így jártunk el. Ez a folytonosság és párhuzamosság teszi lehetővé, hogy őszintén, sallangmentesen tudjuk felfedni a dűlőkben rejlő lehetőségeket. A válogatásban található három bor közül egyik sem jobb vagy rosszabb, mint a másik. Minőségbeli különbség nincs köztük, de egyik sem fogható a másikhoz.
Sós-kút olaszrizling 2021
A Sós-kút olaszrizling igazi ritkaság a Zelna borászat kínálatában. Időszakosan érhető el, kizárólag azokban az évjáratokban, amikor a termés minőségét kimagaslónak érezzük. Illatoláskor a sós karamella megkapó kettősségét egy csipetnyi citromfű és fehérbors fűszerezi. A kóstoláskor visszafogott fanyarság árnyalja a birsalmasajt és az érett körte ízgazdag világát. A masszív, mészköves, vékony termőrétegű talajnak köszönhetően a Sós-kút esetében sem marad el a Zelna borok védjegyévé vált köves, ásványos karakter.
Berekszél olaszrizling 2021
A Tihanyi-félszigetre néző, a borászatunkhoz legközelebbi Berekszél-dűlőben a tőkék erősek és vitálisak. A szikár karakter és a határozott ásványosság mellett gazdag és zamatos bor született. Pohárba töltve mélyarany színével kelti fel az érdeklődést. Illatában és ízében a zöldfűszerek és gyógynövények mellett sárga alma, marcipán, aszalványok és sós jegyek dominálnak. Zamatos, hosszú lecsengésében finom hordós jegyekkel marad emlékezetes. Minősítetten BIO tétel.
Farkó-kő olaszrizling 2021
A legnagyobb egybefüggő területünk, a Farkó-kő dűlő egyedisége a klimatikus adottságok mellett elsősorban a mészköves altalajban rejlik. A kovás mészkő mellett gyakran találkozunk itt az egykori Tethys-óceánból származó ősmaradványokkal is, amelyek egyedülállóak a környéken. Farkó-kő olaszrizlingünk színe mélyarany, illatában a finoman fűszeres, köves jegyek mellett citromhéj és aszalt körte aromái teszik gazdagabbá az összképet. A korty fűt, a lendületes savak hosszan kísérik a bort, lecsengésében barackos, körtés zamatok ellensúlyozzák a maszkulin keménységet. Minősítetten BIO tétel.