Grill & Bor Kisokos

Grill & Bor Kisokos
Ízek találkozása a tűz és a szőlő jegyében.

A grillezés a nyár egyik legjobb pillanatait hozza el: lobogó parázs, nevetés, jó étel és egy jól megválasztott bor. Hogy az ízek tökéletesen harmonizáljanak, összeállítottuk neked a legjobb párosításokat – és persze néhány olyan balatoni bort is ajánlunk, amelyek magukban hordozzák a nyár könnyedségét és gazdagságát.

Mit grillezel? Mi kerüljön a pohárba?

Szárnyasok (csirke, pulyka)

Grilltipp:
 A szárnyasok húsa könnyű, gyorsan átsül, ezért jól működik frissítő pácokkal: citromlé, joghurt, olívaolaj, friss fűszerek (kakukkfű, rozmaring, bazsalikom). A pulykamell és csirkemell különösen jól veszi fel a savasabb, fűszeresebb ízeket.

Borstílus:
 Könnyed, friss fehérborok (pl. olaszrizling, zöldveltelini), amelyeknek élénk savtartalma van, vagy üde, gyümölcsös rozék. Ezek kiemelik a hús tiszta ízét és nem nyomják el az ételt.

Ajánlott boraink:
Zelna Optimist 2024 – illatos, virágos, citrusos – ideális fűszeres, citromos csirkemellhez
Zelna Kékfrankos–Zweigelt Rosé 2024 – piros bogyós gyümölcsök, lendületes savak – tökéletes pulykanyakhoz vagy saslikhoz
 

Grillezett zöldségek

Grilltipp:
 Padlizsán, paprika, cukkini, gomba – olívaolajjal, sóval, friss fűszerekkel, fokhagymával feldobva. A zöldségek karamellizálódása miatt édeskés jegyek jelennek meg, amit a bor savtartalma szépen egyensúlyoz.

Borstílus:
 Száraz, üde, savas fehérborok (pl. olaszrizling, sauvignon blanc), amelyek frissítő kontrasztot adnak a grillezett zöldségek édeskés ízéhez. Könnyed rosé is jó választás.

Ajánlott boraink:
Zelna BalatonBor Olaszrizling 2024 – citrusos, zöldalmás, frissítő – kiváló grillezett paprikával
Zelna Bio Olaszrizling 2024 – karakteresebb, natúr stílusú – remek padlizsánhoz, grillezett gombához

 

Sajtok (grillezett, friss, érlelt)

Grilltipp:
 Camembert, brie, feta vagy kecskesajt is mehet grillre – kívül ropogós, belül krémes állag, mellé gyümölcs, méz, magvak fokozzák az élményt.

Borstílus:
 Aromás, közepesen testű fehérborok (pl. pinot gris, chardonnay), esetleg egy tartalmasabb rozé. Fontos, hogy a bor ne legyen túl savas, de bírja a sajt zsírosságát.

Ajánlott boraink:
Zelna Penke Pinot Gris 2023 – fűszeres, kissé krémes textúrájú – tökéletes grillezett camemberthez
Zelna Tihany Rosé 2022 – vulkanikus, sós karakter – izgalmas párosítás sós feta vagy érlelt sajt mellé

 

Halak, tenger gyümölcsei

Grilltipp:
 Pisztáng, lazac, garnéla – gyorsan sülnek, de figyelni kell, nehogy kiszáradjanak. Használj citromot, kaprot, fokhagymát, petrezselymet, és egy kis vajat a gazdagabb ízekért.

Borstílus:
 Száraz, jó savú fehérborok (pl. olaszrizling, rajnai rizling), vagy frissebb rozék. Fontos, hogy a bor ne legyen túl testes, de legyen elég karaktere, hogy ne tűnjön el a hal mellett.

Ajánlott boraink:
Zelna Berekszél Olaszrizling 2021 – ásványos, komolyabb – lazachoz, pisztránghoz kiváló
Zelna Rosé 2024 – piros bogyós, üde – garnélához, halnyársakhoz tökéletes

 

Hamburger, BBQ

Grilltipp:
 Szaftos marhahús, olvadó sajt, BBQ szósz, karamellizált hagyma – ezekhez komolyabb ízű, füstös jellegű bor kell, ami nem ijed meg a szósztól és zsírtól.

Borstílus:
 Közepesen testes, gyümölcsös vörösborok (pl. zweigelt, kékfrankos) vagy koncentráltabb rozék. Kerek tannin és élénk sav teszi jóivásúvá grillezéshez.

Ajánlott boraink:
Zelna Zweigelt 2023 – meggy, fekete cseresznye, könnyed tannin – burger klasszikushoz tökéletes
Zelna Tihany Rosé 2022 – ásványos, kicsit sós – BBQ szószos húsokhoz különleges választás

 

Vörös húsok (steak, bárány, vadak)

Grilltipp:
 A jó steakhez nem kell más, csak só, bors, és egy forró rács. A vadabb húsok (pl. bárány, szarvas) bírják a fűszereket: rozmaring, kakukkfű, fokhagyma. A szaftosságot ne áldozzuk fel a túlsütés oltárán!

Borstílus:
 Testes, struktúrált vörösborok (pl. cabernet sauvignon, cuvée-k), amelyek tanninja képes megtartani a hús szaftosságát, és mély aromáikkal kiegészítik az étel karakterét.

Ajánlott boraink:
Zelna Bárka Vörös Cuvée 2022 – fűszeres, mély, elegáns – steakhez, fűszeres bárányhoz tökéletes
Zelna Zweigelt 2023 – ha valami gyümölcsösebbet szeretnél, de maradnál a vörös vonalon
 

 

Vegyes nyársak, grilltálak

Grilltipp:
 Kombinálhatsz húst, zöldséget, sajtot egy nyársra – a kulcs a harmónia: ne legyen túltolt a fűszer, és legyenek a komponensek egyenletesen megsütve. Itt a borválasztásnál az arányok döntik el, mi dominál az ízben.

Borstílus:
 Közepesen testes fehérbor vagy karakteres rozé, ami elég sokoldalú az eltérő alapanyagokhoz. Jó sav és aromagazdagság legyen benne.

Ajánlott boraink:
Zelna Optimist 2024 – rugalmas választás, jól működik húsos és zöldséges nyársakkal is
Zelna Penke Pinot Gris 2023 – ha sajt és hús is van a tálon, ez a bor tartja az egyensúlyt

Tartalomhoz tartozó címkék: tippek

Kapcsolódó termékek

Zelna Optimist 2024

2.690 Ft
Kívánságlistára teszem

Zelna Kékfrankos, Zweigelt Rosé 2024

2.700 Ft
Kívánságlistára teszem

Zelna BalatonBor Olaszrizling 2024

2.700 Ft
Kívánságlistára teszem

Zelna BIO Olaszrizling 2024

3.100 Ft
Kívánságlistára teszem

Zelna Penke Pinot Gris 2023

3.800 Ft
Kívánságlistára teszem

Zelna Tihany Rosé 2022

2.700 Ft
Kívánságlistára teszem

Zelna Berekszél Olaszrizling 2021

3.990 Ft
Kívánságlistára teszem

Zelna Zweigelt 2023

3.400 Ft
Kívánságlistára teszem

Zelna Bárka vörös cuvée 2022

4.490 Ft
Kívánságlistára teszem